Olof Jonsson
Blev högst 79 år.
Noteringar
Olof växte upp i Jansjö på det hemman som fadern hade tack vare dennes första hustrus bördsrätt. Av den anledningen ansåg tydligen fadern att det var lika bra att lämna över hemmanet till Olof redan i unga år (eftersom andra söner med senare hustruar ändå inte skulle ha bördsrätt till hemmanet). Redan vid 15-16 års ålder fick alltså Olof ta över fadershemmanet.
Faderns sista hustru var dock inte nöjd med detta och hon lär ha varit en ständig irritationskälla för Olof som c:a 1672-1673 bestämmer sig för att byta hemman med Olof Ericsson i Bölen för att slippa styvmodern.
Under en tid bor alltså Olof i Bölen och nämns vid tinget 1673 som Olof i Bölen. Bytet klandras dock av Johan Ericsson i Bölen och vid tinget 1676 beslutas att bytet ej skallanses giltigt.
En STOR undran... Stämmer ovanstående? Kom Olof verkligen att bo i Bölen, eller är det en anna Olof Jonsson? I tinget 1675 nämns en Olof Jonsson i Bölen, svåger till Johan Ericsson. Men 'min' Olof var ju gift med Gunilla Knutsdotter?
Hur som helst, kring 1676 var alltså Olof tillbaka till Jansjö och styvmodern.
Olof gav dock inte upp och 1684 löste han in 1 1/4 seland jord på Öhn av hustru Carin. Trots klander gavs Olof rätten att lösa in jorden tack vare dennes 'bördsrätt'. (Detta är intressant eftersom det tyder på att Olofs mor kom från Öhn.)
År 1687 löste Olof in mer jord från Öhn. Denna gång var det hustru Cherstin som sålde och även denna gång angavs olofs 'bördsrätt' till jorden, men även det faktum att Olof redan ägde större delen av jorden där. Olof anges fortfarande vara från Jansjö. (Se Per Näsströms kommentar till denna information längre ned.)
OBS!!! I samma ting nämns också, i samband med en stöld, Olof Jonsson från Orrnäs...? Detta var i samma period som Olod flyttade dit, så jag har tolkat det som att det rör sig om honom. Men, återigen, varför är man inte konsekventa? Eller rör det sig om en annan Olof Jonsson???
Enligt vissa källor kom Olof att bo i Öhn, där han köpt jord, en kortare tid. Men, som redan nämnts ovan, kring 1687 bytte han hemman med Elias Persson och flyttade till Orrnäs. Det nya hemmanet i Orrnäs var ett kronhemman, vilket innebar att Olof ej ägde hemmanet utan endast brukade kronans hemman.
Styvmodern skulle dock inte ge sig ännu. År 1700 kom hon till tinget tillsammans med sin måg och menade att bytet ej kunde anses giltigt och att hennes måg, Per Ericsson, borde få ta över Jansjö-hemmanet hellre än att Elias fick ta det. Tinget underkände Per Ericssons ansökan, men avgjorde att Elias' barn ej skulle ha bördsrätt till Jansjö-hemmanet och att den rätten i första hand skulle gå till Olofs barn och sedan till densammes syskon.
När alltså Elias dog fyra år senare så kunde ej änkan sälja hemmanet utan att först fråga de som hade bördsrätt. När hon ändå sålde till Jacob Nilsson så krävde både olof Jonsson samt dess måg, Pål Carlsson, att köpet skulle gå åter, vilket det också gör. Då förösker Anna hyra ut hemmanet till Jon Olofsson i Nordankäl, men denne lämnar återbud. inte heller verkar Pål nu längre ha någon större lust att ta öbver hemmanet och det blir stående öde eftersom Anna redan flyttat därifrån till sin nya make i Backe.
Pål blir dock dömd att betala för Annas utgifter och förluster och blir alltså ägare till hemmanet. Pål och dennes svågrar (d.v.s. de som hade förste bördsrätt) säljer det dock snarast till Eric Ericsson från Imnäs-Holme mot svärfaderns vilja. Denna Eric Ericsson skulle bli stamfader för 'Sven-släkta' i Jansjö. Pål stämmer också Olof för att ha velat hindra försäljningen av hemmanet.
Vid ett flertal tillfällen anklagas och döms Olof för stöld.
"Dombok 1687: Olof Jonsson i Jansjö dömdes berättigad inlösa 1½ selandjord i Öden av salig Christopher Perssons änka, hustru Kerstin, den man i underpant haft för lånta pengar uti Johan Olofsson gäld. Detta alldenstund Olof Jonsson bördig är till hemmanet och det mesta av jorden besitter.
Olof Jonsson bodde på Ön innan han flyttade till Orrnäs, H Kerstin ärsyster till Anders Knutsson så den rika släkten finns i Bölen.
Enligt skattelängder finns i slutet av 1630-talet en Per Olofsson påhemmanet och 1644 kommer änkan Karin som omtalas ovan. Jon Olofssons första hustru bör vara en Persdotter och efter namnseden passar Karin bra. Jag skulle vilja placera andra hustrun härstammande från Junsele och den tredje i Ramsele men det är en senare historia.
|