Hofors, (X)

Hofors är uppbyggt kring stålindustrin med anor i ett gammalt järnbruk från 1600-talet.

Orten var dock sedan vikingatiden vallområde för bönderna i Torsåker dit de på sommarna tog sina djur och hade dom på sommarbete. Bruket utvecklades sedermera till en modern industriort med ett stålverk inom Ovako-koncernen, Hofors största arbetsgivare. Näst största arbetsgivaren är Hofors kommun.

Ägare till Hofors bruk var under 1600-1800-talet släkten Petre. Den kanske mest kände i släkten Petre var Thore Petre, brukspatron och riksdagsman, som arbetade mycket för att barnen skulle få gå i skolan, något som inte alls var självklart på 1800-talet.

Släkten Petre gav namn åt Torsåkers första skola på 1700-talet (nerlagd), "Petreskolan i Prästhyttan", och Thore Petre själv har gett namn åt en av Hofors nuvarande skolor, Petreskolan utöver det finns Värnaskolan, Hagaskolan och Lillåskolan. För de mindre barnen finns det förskolor både i Robertsholm, Born, Lillån, på Västerhöjden(dag och nattverksamhet) och i centrum. Gymnasieskolan och komvux Björkhagsskolan ligger också i närheten av centrum.


Turism
Någon kilometer utanför tätorten ligger Hoforsbacken, en mindre skidanläggning som drivs ideellt i Friluftsfrämjandets regi. Skidanläggningen har fem nedfarter och två liftar. Friluftsfrämjandet driver här en populär skidskola i olika åldrar och alldeles bredvid ligger crossbanan. I Hofors i direkt anslutning till Petreskolan ligger Hoforshallen (badhus, 2 gym, bowlinghall och gymnastiksal) och ca 50 meter därifrån finns Ishallen där Hofors Hockey Club håller till, möjligheter till att utöva friidrott, skidspår och fotbollsplaner. Strax utanför Böle industriområde ligger Hofors Ridklubb. Utanför Robertsholm finns en kanotklubb och förbi Edskevall i Dalkarsboviken ligger det en vattenskidklubb. I Långnäs ligger dessutom en golfbana. Det finns flera allmänna badplatser och möjligheter till fiske