Hallstahammar, (U)

Hallstahammar är en tätort i Västmanland och centralort i Hallstahammars kommun, Västmanlands län. Orten är en gammal bruksort med metallindustri som kärna för samhället. Bulten och Kanthal är ortens viktigaste näringar. Närmaste stad är Västerås.

I Hallstahammar låg Hollyhammar, som var inspelningsplats för såpoperan Vänner och fiender. Inspelningsbolaget drog sig dock ur verksamheten och kommunen förlorade ca 90 miljoner kronor.

I Hallstahammars kommun ligger Strömsholm, där Svenskt Grand National rids varje år. Strömsholm är också känt för sitt slott och populära ridsporttävlingar.

Högstadieskolor i Hallstahammar är det dock inte gott om, då det bara finns en. Den heter Lindboskolan och har cirka 600 elever från årskurs 7 till 9. En sammanslagning ägde rum i början av årtiondet mellan kommunens då två högstadieskolor, Lindbo samt Nibble. På grund av nedskärningar lade mellan- och lågstadieskolan Eldsboda ner sin verksamhet och alla elever därifrån fick flyttas till Nibble. Nuförtiden är Eldsbodahuset ett föreningshus.

Runt 10% av Hallstahammars invånare räknas som sverigefinnar.

Viktiga årtal i Hallstahammars historia
1628 - Hallstahammars historia får sin början i och med att den första smedjan byggs i Trångfors.

1795 - Strömsholms kanal invigs.

1873 - Bultfabriks Aktiebolaget grundas.

1931 - AB Kanthal, vilket skulle komma att bli ett av ortens största industriföretag, grundas. Fem år tidigare hade grundaren, Hans von Kantzow, patenterat legeringen vid namn Kanthal.


Kända personer från Hallstahammar
Hans von Kantzow
Thore Skogman
Dan Beutler
Per J Andersson